aktualności
Baran po szczawnicku - jeden przepis, trzy nazwy
01.09.2014
WYJAŚNIENIE. W artykule pt. „Jaworczański Redyk w ramach Dni Powiatu Nowotarskiego w Jaworkach” mylnie podano, że laureatami półfinału tegorocznego Grand Prix Smaków Małopolski zostali Ewa i Paweł Zachwiejowie ze Szczawnicy za potrawę ,,Baran po Szczawnicku’’. Faktycznie laureatem tej nagrody została Agnieszka Niezgoda, siostra Ewy Zachwiei ze Szczawnicy, także przygotowującą tego barana, zgodnie z recepturą Ich ojca Tadeusza Zachwiei.

Agnieszka Niezgoda, jak się dowiedzieliśmy na potrzeby Małopolskiego Festiwalu Smaku nazwała go ,,Baran po Szczawnicku’’, dzięki czemu była to bardzo dobra promocja naszego Miasta.
Pozostali z rodzeństwa, przygotowując barana według przepisu ich ojca nie używa specjalistycznej, handlowej nazwy, jak robi to obecnie Agnieszka Niezgoda.
Ciekawym byłoby, gdyby któryś ze szczawnickich restauratorów, czy organizatorów imprez plenerowych zrobili Grand Prix Szczawnicy w pieczeniu barana, w wykonaniu trójki rodzeństwa, dzieci seniora rodu Tadeusza Zachwiei.
Który baran smakowałby najlepiej, pozostawiam ocenie smakoszom, którzy uczestniczyli by w takim konkursie.
Jedno jest ważne ,,Baran po Szczawnicku’’ zaistniał w świadomości nie tylko publiczności Małopolskiego Festiwalu Smaku, ale także widzów ogólnopolskiej TVP1, dzięki informacjom w Teleexpressie o potrawie, którą jedna z większych szczawnickich rodzin przygotowuje od ponad trzydziestu lat, ciesząc nią kubki smakowe wielu turystów i gości przyjeżdżających do Małopolski, a w szczególności do Szczawnicy.
Zdjęcia z Małopolskiego Festiwalu Smaku ze stoiskiem Agnieszki Niezgody - https://www.facebook.com/baranposzczawnicku/photos/pb.320094864831067.-2207520000.1409215000./327339877439899/?type=1&theater
Pozostałe zdjęcia i tekst: Henryk Janusz Olkiewicz
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
- Do sprzedania RATRAK BISON X PARK
- Narty Atomic
- Kask narciarki Salomon
- Narty SALOMON ENDURO 84
- Kupie narty skiturowe
już wkróce
-
03 05.2025
-
03 05.2025
reklama
dołącz do nas