aktualności

Żętyca o właściwościach red bulla

09.05.2012

(...) zawsze staram się przyjść na Bańkowy Groń pierwsza, a schodzę ostatnia. Czasem tylko spotykam tam kogoś wracającego ze wschodu słońca na Trzech Koronach. (...)

Z Józefą Surowiak, góralką, która od 57 lat sprzedaje kompot i oscypki na pienińskim szlaku, rozmawia Jakub Terakowski Moja znajoma gdańszczanka była przekonana, że żętyca to rodzaj sera...

Ależ skąd! Żętyca to serwatka z owczego mleka, pozostała po wyrobie oscypków.



Trzeba ją jakoś przygotować do spożycia?


Można dodać nieco mleka albo kapkę śmietany, aby była smaczniejsza i pożywniejsza, ale to nie jest konieczne.



Jak wygląda?


Czysta jest bezbarwna lub lekko zielonkawa, a wzmocniona mlekiem ma kolor biały. Niekiedy pływają w niej grudki sera.

Przeczytaj wywiad na stronie Magazynu Turystyki Górskiej - wejdź

fot: Marek Majerczak źródło: http://www.npm.pl/index.php?action=site&id=74

źródło: www.npm.pl
reklama
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
już wkróce
  • 11 05.2024
  • 03 06.2024
  • 30 06.2024
  • 30 06.2024
reklama
dołącz do nas